Am asteptat de ieri pana astazi sa se faca maiaua. Maiaua de o zi (cred ca impropriu se numeste maia), imi iese perfecta. In schimb pe cea "hranita"timp de o saptamana era sa o arunc cu tot cu vas. Mirosea ingrozitor a hoit de fiecare data si nu a crescut deloc. N-am idee unde am gresit, am incercat sa respect pana si orele la care sa inlocuiesc jumatate, am sa repet actiunea cand o sa-mi dispara din nas mirosul celei vechi.
Dar despre maia, voi vorbi atunci cand imi va iesi, pana atunci sa vorbim despre painea de astazi: paine cu iaurt si seminte de in:
maiaua de seara: 100 g faina (eu am folosit integrala)+100ml apa+1lg ulei masline
painea:
- maiaua
- doua lingurite de sare (mai cu varf)
- 1Lingura zahar brun
-150 ml iaurt gras la temperatura camerei
-200 ml apa calduta
-2 Linguri ulei masline
-100 g faina integrala
-370 faina 650 (am pus 350, dar apoi am mai completat cu inca 20 la framantat ca mi s-a parut prea moale aluatul)
-50 grame seminte de in
- un pic mai putin de jumatate/jumatate de plic de drojdie uscata (3/3,5 grame)
Se coace in oala cu capac, eu folosesc o oala emailata de 5 L (asta din poza de aici)
Se pun toate in vasul mixerului sau intr-un lighean in ordinea scrisa mai sus, se framanta timp de 10 minute, se lasa 30 minute la dospit.
Se mai framanta 5 minute, se lasa 30 minute la dospit.
Se toarna 100 ml apa calda (eu folosesc de la robinet) pe fundul unei oale incapatoare, peste care se pune o bucata mare de hartie de copt, care trece de gura oalei.
Se ia aluatul, se intinde cu mana sub forma de patrat, se aduna marginile dedesubt si se da o forma rotunda.
Se aseaza in oala aluatul si se mai lasa la crescut 30 minute; imediat ce asezam aluatul in oala, deschidem cuptorul la 230 grade.
Cu un cutit ascutit facem o cruce deasupra aluatului si o bagam la cuptor pentru 30 minute la 230 grade. Scadem temperatura la 200 grade si mai lasam 5 minute, apoi scoatem capacul de pe oala si mai lasam 5-6 minute ca sa se rumeneasca.
Painea are o consistenta foarte faina ( e moale, dar cumva consistenta, nu buretoasa), presupun ca de la iaurt, semintele ii dau o nota aparte;). Am acompaniat-o cu unt si vin:), iar maine dimineata, cu unt si miere si un pahar de lapte.
Arata minunat! :)
RăspundețiȘtergerePaine cu primavara....Si painea si fotografiile sunt minunate!
RăspundețiȘtergereAnca, e indicat sa se rasneasca semintele, pt ca altfel nu ajuta la nimic, sant eliminate din organism in forma lor originala.
RăspundețiȘtergereSuper!
RăspundețiȘtergereArata numai buna de mâncat 😊 Yamyyyy
RăspundețiȘtergereE absolut superba, o poezie ! Ana Ghinea
RăspundețiȘtergereTreebuie sa incerc si eu retetele astea pentru ca arata tare bine.Esti harnicuta foc!
RăspundețiȘtergereAnca, ce frumos ai aranjat totul!:)
RăspundețiȘtergere