Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

sâmbătă, 8 septembrie 2018

Reteta zacusca

Imi place mult zacusca, mama mea nu facea, asa ca, fiind o raritate mi se parea si mai buna.
De cand stam la casa as putea coace pe gratar tone de legume, dar...
In doua sambete am reusit de am copt, curatat legumele si fiert niste zacusca.
Ingrediente:
-4 kg vinete
-3kg ardei capia/gogosari
-700g ceapa
-700ml suc de rosii
-500ml ulei
-4foi dafin
-piper
-sare 3lingurite
-o lingurita boia afumata ardei
Legumele sunt cantarite crude.
Coacem legumele, punem ardeii intr-o oala cu capac, curatam intai vinetele si le lasam la scurs intr-o sita din plastic (eu am folosit una de metal, pentru ca am aruncat cam tot plasticul din casa), apoi ne intoarcem la ardei, ii curatam de coaja si de cotor, Nu ii spalam.
Tocam
-legumele prin masina de carne sau robot sau la mana.
-ceapa marunt si o punem in uleiul incins intr-o cratita cat mai larga, daca se poate cu fund dublu, teflonata.
Cand devine translucida, punem o lingurita de sare si o mai lasam un pic.
Turnam sucul de rosii si foile de dafin, le dam voie sa se cunoasca putin, apoi turnam ardeii si vinetele tocate.
Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand cand e nevoie (de cratita mea nu se prinde, una de inox necesita mai multa vigilenta) .
Punem piperul sarea ai boiaua si lasam sa fiarba pana iese uleiul deasupra (neavand prea mult ulei nu prea iese la suprafata, dar se vad niste picaturi) .
O punem in borcane sterilizate pe care le lasam invelite intr-o paturica pana a doua zi.
Cu o paine de casa proaspata sau una cumparata moale si alba e mi nu nata.





6 comentarii:

  1. MMmmm ce bine arata! Abia astept sa fac si eu. Desi saptamana urmatoare este destul de grea, incerc sa imi fac timp si pentru zacusca. Am vinetele copate deja si asteapta cuminti la congelator. De obicei fac zacusca cu gogosari copti, dar parca as incerca ardeii capia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Viata la tara si la casa are beneficiile ei, pentru care as schimba bucuroasa oricand viata de la oras....
    Super fain arata zacusca si sunt sigura ca e si delicioasa - am facut si eu acum cativa ani una super dietetica (in sensul ca am stat sa scot TOTI samburii de la vanata .... haha, da, toti).
    Pupici si bafta in noul an scolar!! (am inteles ca maine incepe scoala, eu credeam ca pe 17 :P )

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaaaiiii! Cum arata! Nu mai zic nimic de paine, care face sa imi ploua si mai tare in gura. :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...