Mi-am zis ca in cel mai rau caz vom manca ceva bun si vom afla si retete cercate de la altii.
Dar! Este foarte greu, nu stiu cum reusesc unii sa fie bloggeri culinari. N-aveti idee de cate ori a trebuit sa ma spal pe maini ca sa fac poze, fix in momentul in care munceam mai cu spor. Cred ca ar trebui sa ai un trepied cu un aparat cu telecomanda bagata intr o punga sa poti fotografia, fara sa tot te fatai cu telefonul/camera pe langa preparate. Plus ca am facut o multime de poze si abia am avut ce alege, nu unele reusite, ci unele cat de cat clare ;)). Dragi bloggeri culinari, respect.
Apoi dureaza sa asezi blatul (fara obiecte inutile), cadrul final...plus ca trebuie sa i dedici timp exclusiv.
Bun, reteta acum:
Reteta aceasta o mancam la bunica Nina, care era o bunica ca nicio alta bunica. Vacantele de vara la ea aveau gusturi minunate: de invartite, de gogosi, de tarte cu visine, de melci cu branza copti in cuptorul de paine, de tocanite de gogosari copti cu smantana, de mazare pe care o mancam cu betisoare chinezesti facute din paie din fanarie.
Era desteapta si buna, era demna, era rapida, facea atatea
intr-o zi cate as face eu intr-o saptamana buna, era renumita in tot satul pentru harnicie (din pacate gena s-a oprit la ea).
Astazi am ales sa fac o invartita. Invartia e o placinta pe
care o facea si bunica si strabunica. Strabunica o umplea cu untura si zahar.
Bunica de obicei cu branza de vaci, dar si cu mere rase sau nuci macinate.
Era o placinta de fiecare sambataJ. Toate week-end-urile
aveau gust de placinta cu branza dulce si vanilie.
In aceasta varianta cu foi de casa, n-am mai facut-o de peste
15 ani, preferand din comoditate, foile cumparate.
Dupa ce am facut-o am simtit nevoia sa spun bogdaproste încontinuu,
sa fie de sufletul bunicilor mele, care
au trait asa de frumos si de simplu, ca o rugaciune.
La invartita problema este legata de timpii de asteptare,
care sunt foarte importanti, de fapt acesta este tot secretul: aluatul se
relaxeaza si se formeaza frumos foile.
Bunica o facea cu untura, dar eu am inlocuit-o cu unt 82%
grasime.
Timpul necesar: 2:15h (30 minute prepararea+(30+30) asteptarea+45coacerea)
Ingrediente:
-
Pentru uns aluatul si foile 50 g unt topit 82%
-
1 galbenus pentru uns la sfarsit (eu nu l-am mai
folosit pentru ca am reusit sa fac omleta din elJ)
Aluat:
1 ou
1 Lingura otet
3 Linguri ulei
150 ml apa calduta
400-450 gr faina
Putin unt topit
Pentru uns foaia:
200g unt 82%
70g faina
Se amesteca untul cu faina, pana se formeaza o crema usor de
manevrat.
Umplutura:
300 gr branza de vaci
3 oua
90 gr zahar
Esenta vanilie
Mod de preparare:
Aluat:
Se formeaza un aluat din toate ingredientele, se framant
putin pana e elastic, se formeaza o bila care se unge cu unt topit, se acopera
cu folie si se pune la frigider pentru 30 minute.
Foile:
Dupa cele 30 minute, se scoate bila din frigider si pe
blatul bine uleiat se intinde o foaie de grosimea unei monede si se unge pe
toata suprafata cu amestecul de unt si faina. Se ruleaza si se da din nou la
frigider pentru inca 30 minute. Atentie! Timpul de relaxare a aluatului este
foarte important, a nu se grabi procesul.
Asamblarea:
-
Se pregateste o tava rotunda (a mea are 25 cm
diametru) care se unge cu ulei/unt sau se pune o hartie de copt pentru a nu se
lipi.
-
Se scoate ruloul de aluat de la frigider si se
imparte in patru bucati. Acestea se intind fiecare cat mai subtire posibil, se
pensuleaza cu unt topit si se pune un sfert din amestecul de branza, care se
intinde uniform pe toata suprafata. Se ruleaza, i se da forma de melc si se
pune in tava.
-
La urmatoarea foaie se repeta procedeul, se
ruleaza in jurul celei anterioare si tot asa pana la sfarsit.
-
Se unge cu un galbenus batut, amestecat cu putin
unt topit.
Coacerea:
-
Invartita se baga in cuptorul rece!!!, se da
drumul la foc la 180 grade si se lasa 45 minute.
-
Dupa 15 minute dupa ce s-a bagat in cuptor, se
scoate, se stropeste cu apa (eu am folosit un fas-fas, bunica stropea cu mana)
si se baga la loc in cuptor.
Se scoate, se acopera pentru 10 min cu un prosop, si se serveste
pudrata sau nu cu zahar.
Pofta buna!!!
Este muuult mai buna decat cea cu foi cumparate, folie sunt fine si subtiri si aerisite si cu gust minunat a branza si vanilie;)
Arata delicios ! :)
RăspundețiȘtergere:)
ȘtergereCe bine arata! Sigur e si foarte gustoasa. Abia astept sa incerc. Ma bucur ca ne mai scrii.:) Simona.
RăspundețiȘtergere:), ia timp, dar iese de fiecare data;)
ȘtergereDelicios!!! I-am citit si lui Buni si vom incerca si noi retata asa cum ai prezentat-o, mai ales ca este o reteta traditionala si ne plac tare mult mancarurile noastre, cum se faceau pe vremuri.
RăspundețiȘtergereTin pumnii sa fie aleasa in concurs - pentru ca sigur va fi apreciata. Si bafta multa :D!!
Cat despre pregatiri si facut poze, cunosc ;)). Cred ca ne-ar trebui niste "instalatii" fie ele si improvizate. Imi amintesc cand am pregatit cozonacul ce nebunie a fost... hahahaha.
Pupici cu drag <3.
E o reteta pe care am mancat-o cu atata drag dupa atata vreme... A fost ca o usa dintr-o masina a timpului pentru mine:). Ilinca a zis "Ce bine era pe vremea ta" :)
ȘtergereCe bine arata!
RăspundețiȘtergere:*
ȘtergereArata perfect! Rumenita, apetisanta, e minunata invartita ta! Sper din suflet sa placa si juriului si sa ne vedem in octombrie la Brasov! Tin pumnii!
RăspundețiȘtergereDaca nu ne vedem anul acesta, ne vedem la anul sigur:*
Ștergere♥♥♥ Super!!!!
RăspundețiȘtergereBafta la concurs! :D
:) ceva cred ca n am facut bine, ca nu sunt inscrisa:)
ȘtergereNici reteta mea nu apare pe site :( Chiar vroiam sa te intreb daca a ta apare, dar m-am uitat si eu de ea si nu am vazut-o. Suntem prea bune pentru ei :)))
ȘtergereAcusica am verificat iar si reteta ta apare!!!!! :D Reteta mea nu apare. Maine este ultima zi. Mai verific maine :)
ȘtergereHai ca a aparut si a mea :D
ȘtergereIupiii! Bafta! Acum am citit o si am sa o fac si eu;)
ȘtergereEu cunosc reteta dar nu moldoveneasca. Am crescut in grecia si este de origine turceasca. Iar la exucutie am vad niste mici greseli. Poate asta este si diferenta intre cea moldoveneasca si ce mananc eu in grecia de obicei.
RăspundețiȘtergere) Si sarmalele sunt turcesti si... Placinta cu foi o au si turcii si macedonenii si bulgarii si grecii si-or mai fi cateva popoare. Pentru mine e moldoveneasca ca bunic'mea era moldoveanca si aici, in Moldova mancam cand eram copil. Acum mancaruri traditionale romanesti nu stiu sa existe, cel putin in Moldova e tochitura, care nu e chiar o mancare , o mai fi vreo supa de stevie... Greseli la executie la placinta bunicii?:)), apoi or fi ca nu bubui de gospodina ce sunt, dar care, macar sa le corectez:)
ȘtergereArată fenomenal!
RăspundețiȘtergereCe minunat ca iti poti aduce aminte de bunica intr-un mod atat de frumos...
RăspundețiȘtergereArata minunat invartita..pofta buna!
Mi-ai trezit amintiri minunate!Si bunica mea facea acest aluat dar cu untura,umpluturile erau diferite (magiun, rahat, mere rase, branza dulce sau sarata).Facea cornulete, rasucite, invartite din el tot aici in moldova ( BC).
RăspundețiȘtergereBafta in concurs!!
Madalina
arata intr-un mare fel! ca la doua gospodine desavarsite!!!!
RăspundețiȘtergereImbratisari cu drag!!!