Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

duminică, 8 iulie 2018

Invartita moldoveneasca - Chef pentru o zi 2018

De cand am vazut postarea Iulianei, m-am hotarat ca anul acesta particip la Chef pentru o zi, un concurs de retete organizat de Selgros.
Mi-am zis ca in cel mai rau caz vom manca ceva bun si vom afla si retete cercate de la altii.
Dar! Este foarte greu, nu stiu cum reusesc unii sa fie bloggeri culinari. N-aveti idee de cate ori a trebuit sa ma spal pe maini ca sa fac poze, fix in momentul in care munceam mai cu spor. Cred ca ar trebui sa ai un trepied cu un aparat cu telecomanda bagata intr o punga sa poti fotografia, fara sa tot te fatai cu telefonul/camera pe langa preparate. Plus ca am facut o multime de poze si abia am avut ce alege, nu unele reusite, ci unele cat de cat clare ;)). Dragi bloggeri culinari, respect.
Apoi dureaza sa asezi blatul (fara obiecte inutile), cadrul final...plus ca trebuie sa i dedici timp exclusiv.
Bun, reteta acum:
Reteta aceasta o mancam la bunica Nina, care era o bunica ca nicio alta bunica. Vacantele de vara la ea aveau gusturi minunate: de invartite, de gogosi, de tarte cu visine, de melci cu branza copti in cuptorul de paine, de tocanite de gogosari copti cu smantana, de mazare pe care o mancam cu betisoare chinezesti facute din paie din fanarie.

Era desteapta si buna, era demna, era rapida, facea atatea intr-o zi cate as face eu intr-o saptamana buna, era renumita in tot satul pentru harnicie (din pacate gena s-a oprit la ea).
Astazi am ales sa fac o invartita. Invartia e o placinta pe care o facea si bunica si strabunica. Strabunica o umplea cu untura si zahar. Bunica de obicei cu branza de vaci, dar si cu mere rase sau nuci macinate.
Era o placinta de fiecare sambataJ. Toate week-end-urile aveau gust de placinta cu branza dulce si vanilie.
In aceasta varianta cu foi de casa, n-am mai facut-o de peste 15 ani, preferand din comoditate, foile cumparate.
Dupa ce am facut-o am simtit nevoia sa spun bogdaproste încontinuu, sa fie de sufletul bunicilor mele, care au trait asa de frumos si de simplu, ca o rugaciune.


La invartita problema este legata de timpii de asteptare, care sunt foarte importanti, de fapt acesta este tot secretul: aluatul se relaxeaza si se formeaza frumos foile.
Bunica o facea cu untura, dar eu am inlocuit-o cu unt 82% grasime.
Timpul necesar: 2:15h (30 minute prepararea+(30+30) asteptarea+45coacerea)

Ingrediente:
-          Pentru uns aluatul si foile 50 g unt topit 82%
-          1 galbenus pentru uns la sfarsit (eu nu l-am mai folosit pentru ca am reusit sa fac omleta din elJ)
Aluat:
1 ou
1 Lingura otet
3 Linguri ulei
150 ml apa calduta
400-450 gr faina
Putin unt topit

Pentru uns foaia:
200g unt 82%
70g faina
Se amesteca untul cu faina, pana se formeaza o crema usor de manevrat.

Umplutura:
300 gr branza de vaci
3 oua
90 gr zahar
Esenta vanilie


Mod de preparare:
Aluat:
Se formeaza un aluat din toate ingredientele, se framant putin pana e elastic, se formeaza o bila care se unge cu unt topit, se acopera cu folie si se pune la frigider pentru 30 minute.
Foile:
Dupa cele 30 minute, se scoate bila din frigider si pe blatul bine uleiat se intinde o foaie de grosimea unei monede si se unge pe toata suprafata cu amestecul de unt si faina. Se ruleaza si se da din nou la frigider pentru inca 30 minute. Atentie! Timpul de relaxare a aluatului este foarte important, a nu se grabi procesul.

Asamblarea:
-          Se pregateste o tava rotunda (a mea are 25 cm diametru) care se unge cu ulei/unt sau se pune o hartie de copt pentru a nu se lipi.
-          Se scoate ruloul de aluat de la frigider si se imparte in patru bucati. Acestea se intind fiecare cat mai subtire posibil, se pensuleaza cu unt topit si se pune un sfert din amestecul de branza, care se intinde uniform pe toata suprafata. Se ruleaza, i se da forma de melc si se pune in tava.
-          La urmatoarea foaie se repeta procedeul, se ruleaza in jurul celei anterioare si tot asa pana la sfarsit.
-          Se unge cu un galbenus batut, amestecat cu putin unt topit.

Coacerea:
-          Invartita se baga in cuptorul rece!!!, se da drumul la foc la 180 grade si se lasa 45 minute.
-          Dupa 15 minute dupa ce s-a bagat in cuptor, se scoate, se stropeste cu apa (eu am folosit un fas-fas, bunica stropea cu mana) si se baga la loc in cuptor.
Se scoate, se acopera pentru 10 min cu un prosop, si se serveste pudrata sau nu cu zahar.
Pofta buna!!!



Este muuult mai buna decat cea cu foi cumparate, folie sunt fine si subtiri si aerisite si cu gust minunat a branza si vanilie;)

21 de comentarii:

  1. Ce bine arata! Sigur e si foarte gustoasa. Abia astept sa incerc. Ma bucur ca ne mai scrii.:) Simona.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :), ia timp, dar iese de fiecare data;)

      Ștergere
  2. Delicios!!! I-am citit si lui Buni si vom incerca si noi retata asa cum ai prezentat-o, mai ales ca este o reteta traditionala si ne plac tare mult mancarurile noastre, cum se faceau pe vremuri.
    Tin pumnii sa fie aleasa in concurs - pentru ca sigur va fi apreciata. Si bafta multa :D!!

    Cat despre pregatiri si facut poze, cunosc ;)). Cred ca ne-ar trebui niste "instalatii" fie ele si improvizate. Imi amintesc cand am pregatit cozonacul ce nebunie a fost... hahahaha.
    Pupici cu drag <3.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o reteta pe care am mancat-o cu atata drag dupa atata vreme... A fost ca o usa dintr-o masina a timpului pentru mine:). Ilinca a zis "Ce bine era pe vremea ta" :)

      Ștergere
  3. maria din Iasi9 iulie 2018, 06:01

    Ce bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata perfect! Rumenita, apetisanta, e minunata invartita ta! Sper din suflet sa placa si juriului si sa ne vedem in octombrie la Brasov! Tin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ne vedem anul acesta, ne vedem la anul sigur:*

      Ștergere
  5. ♥♥♥ Super!!!!
    Bafta la concurs! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ceva cred ca n am facut bine, ca nu sunt inscrisa:)

      Ștergere
    2. Nici reteta mea nu apare pe site :( Chiar vroiam sa te intreb daca a ta apare, dar m-am uitat si eu de ea si nu am vazut-o. Suntem prea bune pentru ei :)))

      Ștergere
    3. Acusica am verificat iar si reteta ta apare!!!!! :D Reteta mea nu apare. Maine este ultima zi. Mai verific maine :)

      Ștergere
    4. Iupiii! Bafta! Acum am citit o si am sa o fac si eu;)

      Ștergere
  6. Eu cunosc reteta dar nu moldoveneasca. Am crescut in grecia si este de origine turceasca. Iar la exucutie am vad niste mici greseli. Poate asta este si diferenta intre cea moldoveneasca si ce mananc eu in grecia de obicei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ) Si sarmalele sunt turcesti si... Placinta cu foi o au si turcii si macedonenii si bulgarii si grecii si-or mai fi cateva popoare. Pentru mine e moldoveneasca ca bunic'mea era moldoveanca si aici, in Moldova mancam cand eram copil. Acum mancaruri traditionale romanesti nu stiu sa existe, cel putin in Moldova e tochitura, care nu e chiar o mancare , o mai fi vreo supa de stevie... Greseli la executie la placinta bunicii?:)), apoi or fi ca nu bubui de gospodina ce sunt, dar care, macar sa le corectez:)

      Ștergere
  7. Ce minunat ca iti poti aduce aminte de bunica intr-un mod atat de frumos...
    Arata minunat invartita..pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-ai trezit amintiri minunate!Si bunica mea facea acest aluat dar cu untura,umpluturile erau diferite (magiun, rahat, mere rase, branza dulce sau sarata).Facea cornulete, rasucite, invartite din el tot aici in moldova ( BC).
    Bafta in concurs!!
    Madalina

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...