Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

miercuri, 3 ianuarie 2018

Cel mai bun cozonac din lume - cozonac cu maia naturala

Am facut inainte de Craciun un cozonac cu maia. Doi mai exact, pe 30 am facut alti doi, ca nu mai ramasese nicio bucatica.
De ani de zile fac cozonac la Paste si la Craciun si de fiecare data are acelasi gust, desi folosesc alta reteta: a paine dulce. De Paste mi s-a parut ca ma apropiam de gustul de cozonac, nu si de consistenta: umeda si densa si aerata de cozonac din copilarie, framantat o ora pe ceas de mainile bunicii.
Initial am vrut sa adaptez o reteta clasica la maia, dar apoi, am facut propria reteta si ma bucur ca am repetat-o,sa ma asigur ca am scris bine cantitatile, pentru ca este superb, este Acel cozonac:) cu gustul acela moale si minunat de coaja de portocala si lapte:).
Singurul regret e ca nu am niste poze demne de asa un cozonac, dar promit sa-l repet de Paste si sa-i fac atunci sedinta foto pe care o merita (nu pot sa-l fac mai devreme, ca nu vreau sa mai mananc nimic pentru urmatoare luni, atat am acumulat zilele astea)
proaspat scosi din cuptor

textura - fasiile care se aleg

un mic dejun pe care as putea sa-l iau zilnic:)


Minunatul acesta presupune un timp de asteptare de 14 ore, asa ca ideal ar fi sa fie framantat seara si copt a doua zi:). Asta din cauza maielii naturale:)

Reteta:

Pentru aluat: 
(toate ingredientele la temp camerei)
-320 g maia,
- 600 ml lapte (impartit in 500+100)
- 100 g unt topit
- 4 galbenusuri
- 280g zahar
- 1kg faina alba
- 100g faina neagra
- 2lg coaja de portocala rasa (amestecata cu zahar, mi-a adus o prietena portocale bio din Grecia, dar am vazut ca si portocalele cele mai mici si urate vandute la plasa au coaja asemanatoare)
- esenta de vanilie jumatate de sticluta (o turnam in cele 100ml lapte)
-sare 12 grame dizolvata in cele 100ml lapte  (eu cantaresc sarea ca mereu mi se pare prea multa, asa ca pun cam 1-2%din cantit de faina)

Pentru umplutura:
-250 g nuci (se pot folosi si mai multe, mie nu-mi place umplutura de la cozonaci)
-100g zahar
-4 albusuri
-esenta rom
-1 Lingura cacao
+ optional rahat

Pentru uns:
-un galbenus
-doua linguri de lapte
-o lingurita de zahar brun/alb de presarat deasupra

Punem in vasul mixerului/ligheanului:
1) maiaua
2) 500ml lapte la temp camerei in care amestecam: untul topit si racit+ galbenusurile+zaharul
Mixam 1+2, lasam 10 minute sa se oxigeneze
3) faina alba
Mixam din nou 2-3 minute, lasam 20 min.
4)100ml lapte in care s-a dizolvat sare, coaja portocala, esenta vanilie
5) faina neagra
Mixam din nou pentru 10 minute, treapta medie. La mana cam 20-30 minute.

Lasam aluatul la odihnit, acoperit cu o folie 2 ore.

 Intre timp, facem umplutura: tocam nucile, eu am o chestie super faina de la Tupperware, nu vreau sa le fac reclama, dar am tocatorul acesta de aproape 2 ani si sunt fooooarte incantata de el. Pot toca nuci, dar si trei catei de usturoi sau cateva fire de patrunjel, plus ca se spala intr-o clipa (calitatea favorita a lucrurilor din bucatarie), neavand niciun fir electric se baga efectiv in chiuveta cu totul;). Pretul este insa...cam prea piperat:). Deci tocam nucille, batem albusurile cu zaharul pana se face spuma tare, le amestecam cu nucile tocate si cu esenta de rom.

Pregatim tavile (punem hartie de copt).
Impartim aluatul in doua. Fiecare jumatate o mai impartim in doua.
Luam un sfert si-l intindem tandru pe masa unsa cu ulei, cu mainile uleiate si ele. Intindem umplutura de nuci, punem rahatul bucatele, rulam cat mai strans. Repetam cu celalalt sfert. Prindem rulourile la capete si le impletim (pe cat posibil, aluatul e destul de moale). Punem repede cozonacul in tava si il aranjam cat mai uniform. Repetam cu bucata numarul doi de aluat si devine cozonacul doi.

Ungem cozonacii cu ulei (ca sa nu se lipeasca), bagam tavile intr-o sacosa curata in asa fel incat partea de aluat sa fie cat mai putin expusa la aer si-i bagam la frigider pentru 10-12 ore(eu am cumparat una maieu dintr un supermarket special pentru a inveli cozonacii) !!! Atentie, nu-i invelim in folie, ca nu au unde sa creasca.

Dimineata scoatem cozonacii pe masa/blatul din bucatarie si-i lasam inca 2 ore sa si definitiveze cresterea, sa se relaxeze la caldura.
Preincalzim cuptorul la 200 grade.
Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu lapte,  presaram zahar deasupra si bagam cozonacii pe treapta din mijloc, ii lasam la 200 grade timp de 10 minute, apoi inca 45-50 min la 180 grade.
Cand sunt copti, ii scoatem din cuptor, ii lasam cateva minute in tavi, apoi ii scoatem si-i punem rasturnati pe un prosop curat. Si...daca avem rabdare sa asteptam sa se raceasca, ii taiem frumos cand s-au racit:), daca nu, ne frigem degetele si ignoram sfaturile primite in copilarie in legatura cu aluatul lipit de stomac.

PS: pare complicat, dar nu e si garantez pentru reusita retetei:)
PPS: eu preventiv am aruncat pe peretii cuptorului 50 ml apa atunci cand am bagat cozonacul, ca sa-i permita cojii sa nu se intareasca, sa aiba unde sa creasca:)

12 comentarii:

  1. maiaua de unde o luam?o facem ca pentru paine? si in total reteta are 2 l de lapte?mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://casutadinpoveste.blogspot.ro/2017/09/cum-se-face-maiaua.html?m=1, da, fix ca pentru paine. Ard 600ml lapte, 500amestecati cu ou zahar unt si 100in care s a dizolvat sarea...

      Ștergere
    2. Am sters unde aparea laptele ala de mai multe ori:), multumesc:)

      Ștergere
  2. Multumesc mult de tot pentru reteta,la prima vedere pare mai dificil ,daca spui tu ca nu este ,atunci asa o fi.Voi mai citi cu atentie,sa vad daca ma incumet sa incerc reteta acum de Craciun, doar ca l-as face cu rahat,saptamana trecuta am mai facut 2 cozonaci in cuptorul de afara( pentru prima data la cuptor cu lemene)si au iesit tare buni,Ruslana a mancat cu pofta.Vreau sa incerc si o reteta buna de paine ca sa coc deodata asa cum am mai facut.Anca,imi spui te rog cum faci maiaua,ai o reteta speciala?Cat o lasi sa se odihneasca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen sper ca am scris corect:maia salbatica, adica nu ceea ce intelegeam inainte prin maia, drojdie cu lapte ai zahar.
      https://casutadinpoveste.blogspot.ro/2017/09/cum-se-face-maiaua.html?m=1
      Cozonacul e simplu, descrierea mea l face sa para complicat:).

      Ștergere
  3. Ioi!!! Eu nu mananc cozonac, dar parca m-as infige in unul facut de tine :) Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)), lasa ca tu faci torturi sin o mie de feluri de mancare, meniu de nunta in cateva ore:))

      Ștergere
  4. Arata minunaaat.
    Toate produsele tale de paificatie arata intr-un mare fel.Esti tare priceputa si cred ca Ilinca are cea mai tare mamica ever.Cati copii se pot lauda ca mananca paine de casa si cozonac de casa in ziua de azi???
    Cea mai tare mamica.
    Va pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) imi place mie de asta fac, dar oricum Ilinca e foarte incantata de dulciurile din copilaria mea:)0 (cred ca din cauza povestii dinainte)

      Ștergere
  5. cozonac nici cu drojdie nu imi ies frumosi ( nu reusesc sa ii modelez sau pun in tava stramb, ma salveaza gustul bun :D) - dar tie ti-au iesit minunati!
    Incerc sa fac si eu dupa reteta ta, musai sa imi iasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce-l pui in tava, il asezi cu mainile, il tragi, apsesi sucesti. Nici ai mei nu-s de cofetarie, dar sunt sigura ca si ai mei si ai tai sunt foarte buni:)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...