Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

joi, 7 septembrie 2017

Paine si vin, miere si lapte - paine cu particule de aur (cu maia si malai)

Eu sunt brutar de week-end. In timpul saptamanii, si eu si maiaua ne vedem de job-urile noastre reale, eu mai la oras, maiaua in frigider.
Vineri seara o scot si o hranesc, apoi sambata dimineata si seara la fel. Seara framant paine si duminica dimineata tare, o coc:). Cand se trezeste Ilinca deja toata curtea miroase a paine coapta, eu si Cooper suntem aproape lesinati invartindu-ne in jurul ei. Desi nu se recomanda, mereu o tai calda si ma grabesc sa pozez ce pot, pentru ca dupa prima felie urmeaza foarte repede celelalte. Ne asezam pe scari si mancam paine:), cu putine exceptii asa arata diminetile noastre de duminica.
Imi place sa fac paine, la fel de mult pe cat sa mananc.
Reteta cu malai a aparut in urma unei poze a fetelor de la savori urbane cu o paine uriasa si minunata.
Ne trebuie: o oala mare de 5 l cu capac, eu am una emailata, una de fonta este si mai buna pentru a coace painea in ea+ hartie de copt asezata astfel incat sa treaca de marginile oalei
Ingrediente:
- pentru mamaliguta 60 g faina porumb
                                  350 g apa
                                  1 lg sare
- painea cu malai:     220 g maia
                                 600 g faina
                                 250 g apa foarte putin calduta
                                 2Lg ulei masline
                                 1lg sare
Reteta:
- se fierbe 60 g malai in 350 g apa cu o lingurita de sare (iese o mamaliga moale moale), se acopera cratita cu o farfurie ca sa nu prinda mamaliga pojghita si se lasa la racit
- se amesteca 220 g maia (de ce 220? ca atata aveam si doar nu era sa arunc din ea ca sa fie o cifra rotunda) cu apa, faina, mamaliga racita,sarea si uleiul 10 min.
-se acopera cu folie si se baga vasul cu aluat in frigider, unde se lasa peste noapte.
- a doua zi dimineata, se scoate si se lasa pe blatul din bucatarie o ora. Dupa aceasta ora, se unge blatul cu ulei, se intinde un patrat care se impatureste de trei ori in sus, de trei de la stanga la dreapta si apoi i se da o forma painii.
-se deschide cuptorul la maxim, painea se mai lasa la dospit inca o ora in oala in care va fi coapta, pe hartie de copt cu margini inalte
-se toarna 100 ml apa calda sub hartia de copt, pentru a crea un pat de abur painii. Acum e momentul sa crestati painea (eu folosesc un cutit, dar ori nu e suficient de ascutit, eu nu am invatat sa fac eu taieturi rapide pe un aluat elastic si moale ca mereu imi iese cam altceva decat vreau:)
-se pune capacul si se baga oala in cuptor. Se reduce temperatura la 230 grade si se coace 30 minute pe ceas
- dupa 30 minute se reduce temperatura la 200 grade si se scoate capacul de pe oala si se mai lasa 15 minute permitand painii sa se rumeneasca
- se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca (la noi nu s-a intamplat niciodata asta, stiu ca procesul de coacere se termina cand painea e rece, placerea de a manca paine calda, pe care o rupi intre degete este insa nepretuita:)
Painea este minunata, merita incercata, si mai ales mancata, malaiul ii da o culoare foarte frumoasa, e o paine cu particule de aur:)








5 comentarii:

  1. Citit si memorat partea cu apa calda sub hartia de copt. Voi pune in practica cat de curand.

    Ma tot repet, dar ador fotografiile tale. Si privelistea e de milioane!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca e o mare gaselnita, aburii fac coaja painii subtire subtire si faina:)

      Ștergere
  2. musai o sa o incerc si eu, nu am facut niciodata cu mamaliga. Musai!!! . Vine iarna si voi sta mai mult in casa asa ca revin langa cuptor.

    De crestat, eu crestam cu o lama din aia de ras de alta data: e fina si aluatul o asculta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...