Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

duminică, 30 aprilie 2017

Painea noastra...ungureasca

Imi place painea. Mult. Iau rugaciunea asa cum este, asa cum era acum 30 ani cand am invatat-o. Daca ar fi sa ramana cateva alimente pe lume, eu as vota painea in capul oricarei liste, desi in ultimele luni am mancat-o la ocazii speciale, asta nu a facut decat sa intareasca legatura dintre noi:). De fiecare data cand ma joc cu aluatul am impresia ca spun o rugaciune, ca nu sunt singura, ca toate femeile dinaintea mea, generatii la rand, de mii de ani sunt prezente in miscarile mainii cand adun faina de pe peretii vasului, cand fac cruce deasupra aluatului pus la crescut, cand infainez masa ca sa o modelez. Ce mai, imi place sa ma joc cu aluatul, atat de mult incat am facut painea framantand doar cu mana, fara sa folosesc robotul.
Iuliana a facut o paine cu bere, mi-am cumparat bere neagra, intentionez sa o fac maine:), dar am sa inlocuiesc o parte din drojdie cu maia, pentru ca mi-a placut prea mult cum a iese asta cu maia.
Despre maia aveam o parere superficiala, mereu imi dadeam ochii peste cap, pentru ca exista drojdie si drojdia e sanatoasa, contine B-uri si stiu oameni care o inghit cruda, sau chiar iau niste pastile de drojdie.
Am folosit maia de o zi (24 ore), dar astazi am inceput o cultura de maia :)
Reteta am luat-o de pe Savorirubane, un site de pe care am facut mai multe retete si toate au iesit cum trebuie:)), am adaptat-o putin, am redus cantitatile la un kilgoram:), printr-o gramada de calcule :)), am venit acasa si am scos din dulap toate oalele si tavile pe care le am ca sa vad in ce pot sa fac painea. Cine s-ar fi gandit ca poti face o paine intr-o oala cu capac?
In fine despre paine. Painea a iesit incredibila, s-a mancat toata, am avut si niste ajutoare, a iesit mult peste orice paine de casa pe care am facut-o sau am mancat-o facuta de cineva.
Reteta:
Maia: am facut-o cu o zi inainte 24h, se amesteca cele trei ingrediente intr-o cutie, se pune capacul etans si asta e tot.
- 370 g faina 650
-370 g apa
-20 g ulei
Paine:
-maiaua de seara
- 530 g faina
-140 g apa
-5 g drojdie
-40g ulei
-20 g sare
-20 g zahar
Intr-un castron punem apa calduta, drojdia, zaharul, uleiul, maiaua+jumatate din faina. Incepem sa framantam la mana sau robot, adaugam incet cealalta jumatate de faina amestecata cu sarea.
framantam pana obtinem un aluat elastic, eu am framanatat la mana cam 10-15 minute. Acoperim vasul cu folie alimentare si o lasam la crescut 40 minute, dupa care mai framantam 5 minute si lasam iar la crescut acoperit pentru inca 30 minute.
Ungem suprafata de modelat cu un strat subtire de ulei, rasturnam aluatul si-l intindem cu mainile intr-un dreptunghi, impaturim marginile si apoi rulam aluatul pana obtinem un cilindru pe care-l punem pe o bucata mare!!! de hartie de copt.
Se da drumul la aragaz la 240 grade.
Intr-o oala, (eu am o oala emailata de tabla cred ca e facuta, ideal ar fi una de lut sau de fonta, dar a mea de fonta este foarte scunda si lata ca sa pot praji multe bucatele de carne odata si as fi riscat sa iasa o turta:)),se toarna 100 ml de apa calda (eu am folosit apa calda de la robinet) si deasupra se pune cu grija hartia de copt cu painea. Apa nu trebuie sa ajunga la paine!!! Se pune capacul si se lasa la crescut inca 30 minute. Apa asta e ceva magic, va ajuta la formarea unor aburi care vor face coaja painii perfecta.
Crestam painea cu un cutit bine ascutit si o dam la cuptor. Am redus imediat temperatura la 230 grade si am lasat painea pentru 30 minute. Am redus temperatura la 200  si am mai lasat-o 5-6 minute, apoi i-am scos capacul si s-a rumenit la aceeasi temperatura pentru inca 5-6 minute.
Intre timp am scos-o pe un gratar pe care-l am de ani de zile dar il foloseam ca si suport de condimente:)), am udat-o mangaind-o cu palmabagatasub jet de apa rece de 3-4 ori (daca n-aveti rezistenta la temp mare, folositi o pensula) si am lasat-o pana s-a racit aproape de tot:)). Am citit ca inca se coace, painea e gata cand e rece, dar si Ilinca care si-a adus de citit ca sa o pazeasca si eu nu mai aveam rabdare, mirosea incredibil.
Este bestiala, incredibila, minunata:)). Astazi am mancat-o a treia zi, am tinut-o acoperita cu un prosop de bumbac si nu si-a schimbat deloc textura, nu s-a uscat deloc:)
Pozele sunt facute cu telefonul, era prea tarziu in noapte cand am terminat-o si eram prea nerabdatoare ca sa fac poze artistice:)
maiaua dupa o zi

aluatul proaspat framantat 

painea modelata

o paine buna are nevoie de un paznic de nadejde

Adăugați o legendă


painea a doua zi

life:)



8 comentarii:

  1. Vai, e minunata painea ta, e perfecta!
    Asta e urmatoarea pe care o fac, mai ales ca mi-ai facut curaj cu maiaua aia in cutie :) Ca si tine, si eu imi dadeam ochii peste cap cand auzeam de maia, mi se parea a fi asa, ultima fita :)) De cand am inceput sa fac paine, bineinteles ca urmatorul pas la care visez e o maia crescuta de mine si...vreo 2 banetoane, unul lung si unul rotund. Si la banetoane imi dadeam ochii peste cap, acum am ajuns sa visez la ele :))
    Sper sa iti placa painea cu bere. Eu am facut-o cu faina neagra, chiar a avut o aroma deosebita, mi-a placut mult de tot.
    Acum am una simpla, alba, cu putin ulei de masline in aluat. Buna si asta :)
    Si eu spun o rugaciune cand fac paine si fac cruce deasupra aluatului cand il las la dospit. Asa am vazut si la bunica si la mama :)
    Ia te uita, m-am pornit sa vorbesc despre paine si nu ma mai opresc!!! E ceva magic cu aluaturile astea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar merita facuta:). Am ajutat maiaua cu drojdie, acum am inceput sa cresc o maia (am tot studiat si am vaz ca dureaza cam 7 zile:). Deja am pregatit maiaua din 100 g faina (50 g faina integrala, 50 g faina 650) pentru painea cu bere neagra si intentionez ca restul d e500 sa fie tot jumi/juma:)
      Daaa inteleg pasiunea pentru banetoan si eu joi dupa amiaza m-am uitat ore intregi dupa ele, dupa oale de fonta, dupa pietre de copt:)) (pana la urma o sa cumpar o bucata de granit de la un mag de bricolaj ca e mai ieftin, ma gandeam si la niste caramizi pe care sa le ud:)).
      Painea e ceva viu, nu-i asa?

      Ștergere
  2. Cu adevarat arata minunat si chiar are o textuta apetisanta ... iar faptul ca se tine asa de putin la cuptor imi cam face cu ochiul o incercare ! Restul de maia se tine la frigider ?...Oala ce dimensiune are , sau ma rog , ce capacitate? Interesanta metoda ! Multumesc pentru frumosul tau ! Pupici dulci paznicului cetitor! Va imbratisez cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pus toata maiaua in paine, e maia de 24 ore si tb ajutata cu putna drojdie (uscata am folosit eu). Oala are 5 l, e oala obisnuita de bors:). Este foarte, foarte buna :), cand ai o dupa amiaza libera sa o incerci:)

      Ștergere
  3. ce bine arata! eu fac painea pe fuga, e urata, dar atat de gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce conteaza?:)), important este ca e sanatoasa si buna si miroase a paine, a viata:)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...