Iuliana a facut o paine cu bere, mi-am cumparat bere neagra, intentionez sa o fac maine:), dar am sa inlocuiesc o parte din drojdie cu maia, pentru ca mi-a placut prea mult cum a iese asta cu maia.
Despre maia aveam o parere superficiala, mereu imi dadeam ochii peste cap, pentru ca exista drojdie si drojdia e sanatoasa, contine B-uri si stiu oameni care o inghit cruda, sau chiar iau niste pastile de drojdie.
Am folosit maia de o zi (24 ore), dar astazi am inceput o cultura de maia :)
Reteta am luat-o de pe Savorirubane, un site de pe care am facut mai multe retete si toate au iesit cum trebuie:)), am adaptat-o putin, am redus cantitatile la un kilgoram:), printr-o gramada de calcule :)), am venit acasa si am scos din dulap toate oalele si tavile pe care le am ca sa vad in ce pot sa fac painea. Cine s-ar fi gandit ca poti face o paine intr-o oala cu capac?
In fine despre paine. Painea a iesit incredibila, s-a mancat toata, am avut si niste ajutoare, a iesit mult peste orice paine de casa pe care am facut-o sau am mancat-o facuta de cineva.
Reteta:
Maia: am facut-o cu o zi inainte 24h, se amesteca cele trei ingrediente intr-o cutie, se pune capacul etans si asta e tot.
- 370 g faina 650
-370 g apa
-20 g ulei
Paine:
-maiaua de seara
- 530 g faina
-140 g apa
-5 g drojdie
-40g ulei
-20 g sare
-20 g zahar
Intr-un castron punem apa calduta, drojdia, zaharul, uleiul, maiaua+jumatate din faina. Incepem sa framantam la mana sau robot, adaugam incet cealalta jumatate de faina amestecata cu sarea.
framantam pana obtinem un aluat elastic, eu am framanatat la mana cam 10-15 minute. Acoperim vasul cu folie alimentare si o lasam la crescut 40 minute, dupa care mai framantam 5 minute si lasam iar la crescut acoperit pentru inca 30 minute.
Ungem suprafata de modelat cu un strat subtire de ulei, rasturnam aluatul si-l intindem cu mainile intr-un dreptunghi, impaturim marginile si apoi rulam aluatul pana obtinem un cilindru pe care-l punem pe o bucata mare!!! de hartie de copt.
Se da drumul la aragaz la 240 grade.
Intr-o oala, (eu am o oala emailata de tabla cred ca e facuta, ideal ar fi una de lut sau de fonta, dar a mea de fonta este foarte scunda si lata ca sa pot praji multe bucatele de carne odata si as fi riscat sa iasa o turta:)),se toarna 100 ml de apa calda (eu am folosit apa calda de la robinet) si deasupra se pune cu grija hartia de copt cu painea. Apa nu trebuie sa ajunga la paine!!! Se pune capacul si se lasa la crescut inca 30 minute. Apa asta e ceva magic, va ajuta la formarea unor aburi care vor face coaja painii perfecta.
Crestam painea cu un cutit bine ascutit si o dam la cuptor. Am redus imediat temperatura la 230 grade si am lasat painea pentru 30 minute. Am redus temperatura la 200 si am mai lasat-o 5-6 minute, apoi i-am scos capacul si s-a rumenit la aceeasi temperatura pentru inca 5-6 minute.
Intre timp am scos-o pe un gratar pe care-l am de ani de zile dar il foloseam ca si suport de condimente:)), am udat-o mangaind-o cu palmabagatasub jet de apa rece de 3-4 ori (daca n-aveti rezistenta la temp mare, folositi o pensula) si am lasat-o pana s-a racit aproape de tot:)). Am citit ca inca se coace, painea e gata cand e rece, dar si Ilinca care si-a adus de citit ca sa o pazeasca si eu nu mai aveam rabdare, mirosea incredibil.
Este bestiala, incredibila, minunata:)). Astazi am mancat-o a treia zi, am tinut-o acoperita cu un prosop de bumbac si nu si-a schimbat deloc textura, nu s-a uscat deloc:)
Pozele sunt facute cu telefonul, era prea tarziu in noapte cand am terminat-o si eram prea nerabdatoare ca sa fac poze artistice:)
![]() |
maiaua dupa o zi |
![]() |
aluatul proaspat framantat |
![]() |
painea modelata |
![]() |
o paine buna are nevoie de un paznic de nadejde |
Adăugați o legendă |
painea a doua zi |
life:) |
Vai, e minunata painea ta, e perfecta!
RăspundețiȘtergereAsta e urmatoarea pe care o fac, mai ales ca mi-ai facut curaj cu maiaua aia in cutie :) Ca si tine, si eu imi dadeam ochii peste cap cand auzeam de maia, mi se parea a fi asa, ultima fita :)) De cand am inceput sa fac paine, bineinteles ca urmatorul pas la care visez e o maia crescuta de mine si...vreo 2 banetoane, unul lung si unul rotund. Si la banetoane imi dadeam ochii peste cap, acum am ajuns sa visez la ele :))
Sper sa iti placa painea cu bere. Eu am facut-o cu faina neagra, chiar a avut o aroma deosebita, mi-a placut mult de tot.
Acum am una simpla, alba, cu putin ulei de masline in aluat. Buna si asta :)
Si eu spun o rugaciune cand fac paine si fac cruce deasupra aluatului cand il las la dospit. Asa am vazut si la bunica si la mama :)
Ia te uita, m-am pornit sa vorbesc despre paine si nu ma mai opresc!!! E ceva magic cu aluaturile astea!
Chiar merita facuta:). Am ajutat maiaua cu drojdie, acum am inceput sa cresc o maia (am tot studiat si am vaz ca dureaza cam 7 zile:). Deja am pregatit maiaua din 100 g faina (50 g faina integrala, 50 g faina 650) pentru painea cu bere neagra si intentionez ca restul d e500 sa fie tot jumi/juma:)
ȘtergereDaaa inteleg pasiunea pentru banetoan si eu joi dupa amiaza m-am uitat ore intregi dupa ele, dupa oale de fonta, dupa pietre de copt:)) (pana la urma o sa cumpar o bucata de granit de la un mag de bricolaj ca e mai ieftin, ma gandeam si la niste caramizi pe care sa le ud:)).
Painea e ceva viu, nu-i asa?
Cu adevarat arata minunat si chiar are o textuta apetisanta ... iar faptul ca se tine asa de putin la cuptor imi cam face cu ochiul o incercare ! Restul de maia se tine la frigider ?...Oala ce dimensiune are , sau ma rog , ce capacitate? Interesanta metoda ! Multumesc pentru frumosul tau ! Pupici dulci paznicului cetitor! Va imbratisez cu drag !
RăspundețiȘtergereAm pus toata maiaua in paine, e maia de 24 ore si tb ajutata cu putna drojdie (uscata am folosit eu). Oala are 5 l, e oala obisnuita de bors:). Este foarte, foarte buna :), cand ai o dupa amiaza libera sa o incerci:)
ȘtergereFrumos mai e la voi!
RăspundețiȘtergere:*
Ștergerece bine arata! eu fac painea pe fuga, e urata, dar atat de gustoasa!
RăspundețiȘtergereCe conteaza?:)), important este ca e sanatoasa si buna si miroase a paine, a viata:)
Ștergere