Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

luni, 15 octombrie 2012

cartea saptamanii-cum sa iti simplifici viata-naomi saunders

E o carte care nu spune nimic nou, dar iti aseaza in ordine unele din gandurile pe care le ai deja, asa cum se poate citi mai jos:
"Televizorul, ziarele si revistele ne incurajeaza in permanenta sa ne dorim mai mult, sa cumparam mai mult si sa facem mai multe lucruri. Creditele se obtin cu usurinta si ideea de a astepta sa cumperi ceva abia cand iti poti permite e considerata invechita si inutila, mai ales de generatia tanara. Ajungem sa credem ca le putem avea pe toate. Insa aceasta atitudine permanenta de tipul "trebuie sa obtin asta acum" nu face decat sa ne mareasca apetitul pentru posesiuni materiale, si, in final, ajungem mereu sa ne dorim si mai mult. Fericirea e intotdeauna dincolo de inca un obiect cumparat. 
Ne lasam dusi de valul marketingului intensiv, care ne face sa ne simtim inferiori sau neatragatori in absenta acestor obiecte deosebite. Ni se vinde ideea de stil de viata perfect, care, asemenea, hainelor imparatului, nu exista de fapt."
"Nu pastra lucrurile, foloseste-le si bucura-te de ele cat poti, pentru asta sunt facute."
"Nu te compara niciodata cu altii: intotdeauna vor parea mai aproape de perfectiune si mai plini de succes decat in realitate!"
"Nu-ti fixa standarde imposibile doar pentru ca crezi ca altcineva e in stare sa faca totul...Nimeni nu poate face totul fara sa omita ceva. Daca incerci sa faci totul, inseamna ca vei fi nevoit sa compromiti alte aspecte din viata: fie pe tine insuti, fie familia, fie cariera."
"Analizeaza-ti cu atentie viata. Esti robit de stilul tau de viata? Lucrezi mai mult doar ca sa-ti poti permite o masina scumpa? Te-ai inscris la o sala de sport, dar n-ai niciodata timp sa te duci, pentru ca esti tot timpul la serviciu, castigand bani ca sa-ti platesti abonamentul?"
"Copiii tai se bucura de toate activitatile extrascolare, sau ii obligi sa participe doar pentru ca alte mame fac la fel?"
Atunci cand te hotarasti sa iti simplifici viata trebuie:
"1.Sa-ti analizezi stilul de viata, cheltuielile si bunurile.
2.Sa planifici ce aspecte ai vrea sa simplifici.
3.Sa incepi o "lista de prioritati".
4. Sa-ti afli slabiciunile (aici se refera la cheltuitul fara rost, acumulatul, depozitatul)
5. Sa incetezi sa mai inventezi scuze."
Mi-a placut ideea de a oferi copiilor bani saptamanal-lunar in locul oferirii de bani zilnic pentru pachetel..., iar la adolescenti chiar un card si sa le oferim posibilitatea de a invata sa isi gestioneze banii. Daca ii termina intr-o zi, pana luna viitoare nu primesc nimic.
E o carte "practica" destul de slabuta. In genere se adreseaza occidentalilor ingropati intr-un morman de obiecte "care ne consuma", dar cred ca in cativa ani va fi de actualitate si la noi pentru ca tot mai mare succes au cardurile de credit, de cumparaturi...tot mai putina valoare au obiectele, momentele, oamenii si timpul si tot mai mare valoare o au cumparaturile. Sa fii devine practic sa ai...cu cat mai mult cu atat mai bine.
Inca 2 principii care mi-au placut:
"Petrece timp pentru tine in loc sa cheltui bani"
"Iubeste-i pe ceilalti cu inima, nu cu portofelul" - cel putin cand e vorba de copiii nostri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...